EEG nedir, nasıl çekilir, fiyatları?
EEG nedir?
EEG nedir? EEG hangi hastalıklar için çekilir? EEG çekimi ne kadar sürer? Nasıl çekilir? Açılımı nedir? EEG nerede çekilir? Devlet hastanelerinde EEG yapılıyor mu? EEG fiyatları ne kadar? EEG acı ve ağrı verir mi? EEG sonuçları ne zaman belli olur?
EEG beyin lezyonlarının, tümörlerinin, enfarktüslerinin, enfeksiyonlarının ve epileptik aktivitelerinin, psikozların, beyin ölümünün ve beyin elektriksel aktivitesini bozan her türlü hastalığın tanısında kullanılabilir. Epilepsi hastalığının teşhisinde ve tiplerinin belirlenmesinde tedaviye karar verilecek olan inceleme yöntemi EEG’dir. Beyine zarar vermez ve radyasyon etkisi yoktur. Beyin nöronlarının aktivitesi bir EEG incelemesi sırasında kolayca okunabilir. EEG, elektroansefalografinin kısaltmasıdır. Eğer doktorunuz epilepsi, çeşitli nöbetler, beyin iltihabı ya da bir demans türü bir bulgu olduğundan şüpheleniyorsa, sizden EEG çekimi isteyebilir. EEG çekimi işlem olarak bilinmediğinden dolayı çoğu zaman bir ultrason gibi hayal edilir. Ya da bireyler başlarına elektrik akımı verildiğini düşünerek yersiz endişelere kapılır. Oysa EEG çok basit bir işlemdir.
EEG klinik olarak epilepsi tanısı için kullanılır. Aynı zamanda narkolepsi ve diğer uyku bozukluklarının araştırılmasının bir parçasıdır ve bazen belirsiz bir bilinç azalması, ensefalit ve demansın araştırılmasında yardımcı olabilir. EEG yoluyla, örneğin epilepsi ve demans veya beyin hasarı hakkında bilgi edinilebilir. EEG uykuyu ölçmek için de kullanılır. Beyni etkileyen birçok hastalık beyin fonksiyonlarında değişikliklere neden olur. Bir EEG çalışmasıyla, bu gibi değişiklikler görülebilir. EEG çalışması yürütmenin en yaygın nedenlerinden biri epilepsiden şüphelenilmesidir. EEG, demans koşullarının ve beyin hasarının araştırılmasında da kullanılır. EEG çekiminde temel amaç beynin uyanık ve uyku sırasındaki elektriksel aktivitesini araştırmaktır. Beyindeki sinir hücreleri birbirleriyle iletişim kurduğunda elektriksel aktivite oluşur. EEG, bazı ülkelerde bir hastanın beyin ölümü olup olmadığını araştırmak için de kullanılmaktadır.
Epilepsi şüphesi durumunda, kapsamlı araştırmalar önemlidir. Nöbet koşullarını ve kişinin başka hastalıkları olup olmadığını bilmek önemlidir. Beyin görüntüleme yapmak için genellikle gereklidir. EEG, beyin korteksinde meydana gelen elektriksel darbeleri kaydeder. EEG yaşla birlikte değişir ve sadece beyin tamamen gelişince, yaklaşık 13-17 yıl boyunca tipik bir yetişkin kalıbına yaklaşır. Yetişkinlerde, normal bir EEG birkaç ritmik parçadan oluşur ve kişi uyanık, uykulu veya uykuda olduğunda değişir. Çocuklarda EEG’yi yorumlamak için özel beceriler gereklidir. EEG bugün 20 yıl öncekinden biraz daha az kullanılmaktadır, çünkü beynin görünüşünü (anatomi) incelerken bilgisayarlı tomografi (BT) ve manyetik rezonans görüntülemeyi (MRG) tercih eder. Nöbetlerin araştırılmasında ve epilepsi ve belirsiz durumların bilinç düzeyindeki bozukluklarla tanısında EEG hala önemli bir rol oynamaktadır. Peki, EEG nasıl çekilir?
EEG nasıl çekilir?
EEG yardımı ile gece uykusunda, uyku kalitenizi değerlendirebilmenizi sağlayan bir profil oluşturulabilir. Bununla birlikte, ciddi uyku bozukluklarının araştırılmasında EEG oldukça etkilidir. Elektrotlar, elektriksel beyin aktivitesinin bir görüntüsünü bir monitöre aktaran EEG cihazına bağlanır. Muayene sırasında sabit durmanız ve rahatlamanız gerekir. Tüm EEG çalışması yaklaşık bir saat sürer ve bireylere hiçbir koşulda zarar vermez. Uykulu EEG’de kafa derisine elektrotlar da alırsınız ve sonra bir yatağa uzanır bir ya da iki saat uyursunuz. EEG incelemesinden sonra saçtaki temas merheminin yani pastanın küçük kalıntıları olabilir. Ancak bunu dert etmeyin. Genellikle saçı taramak yeterli olmaktadır. Ancak sonrasında yıkamak gerekmektedir. Şimdi EEG nasıl çekilir sorusuna daha yakından bakalım.
EEG çekimi nasıl yapılır?
EEG çekimi hem yetişkinler için hem de çocuklar için uygulanan bir sistemdir. Uyutularak ya da uyutmadan direkt çekilebilir. Genellikle işlemler hastanelerin özel ve sessiz bir odasında 5 saniyede bir nefes alıp verilerek ve yanıp sönen ışıklar eşliğinde gerçekleştirilir. EEG için gelen bireyin kafa yapısına uyumlu olacak şekilde elektronlar pasta adı verilen madde ile kafa derisine yapıştırılır. Bu elektronlar aldıkları sinyalleri bilgisayara iletir. EEG çekimi işlemi genel hatları ile bu şekilde çekilmektedir. İşlem süresi doktorun teşhisine bağlı olarak değişir. Ancak bu genellikle süre 20 dakika ile 2 saat aralığındadır. Elektrotlar, burnun kök kısmındaki referans noktaları ve boyun kemiğinin dallanma noktası olan 10-20 sistem adı verilen uluslararası bir sisteme göre kafa derisini kaplayan bir ızgara desenine yapıştırılır. Çalışma sonucunun grafiksel gösterimi bir elektroansefalogramdır. Kafa derisine tutturulmuş küçük metal plakalarla beyindeki elektriksel aktivite kaydedilir. Çalışma ağrısız ve zararsızdır. Kayıt işlemi, kayıtların çoğu için rahatlayabileceğiniz şekilde yaklaşık olarak bir saat sürer. Çoğu zaman, EEG kaydı uyanık olduğunuzda yapılır. Uyanık EEG normalse, bazen uyuduğunuzda tipik epilepsi belirtileri görülebileceğinden bazen bir uykulu EEG yapmanız gerekebilir. Uykulu EEG sisteminde beyinde meydana gelen hasarların ya da bulguların açığa çıkması adına nefes alıp verme terapileri ve yanıp sönen ışıklar kullanılır.
EEG çekimi sırasında, elektrotlar, elektrik sinyallerini yakalayan ve kafanın cildine tutturulmuş küçük plakalar özel bir merhem ile kullanılır. Merhem kafa derisi ve elektrot arasında mümkün olan en iyi teması elde etmek için yağlanır. 22-32 elektrotları belirli konumlara bağlanır. EEG çekimi sırasında, üç dakika boyunca dakikada 20 kez ağzınızdan derinlemesine nefes almak genellikle size bağlıdır. Bu hiperventilasyon kanın asitlik seviyesinde değişikliklere neden olur (alkaloz verir), bu da kan damarlarında daralmaya neden olur ve beyin sapındaki nöronları etkiler. Bu da, EEG’de tespit edilen beyindeki karakteristik bir elektriksel aktiviteyi aktive edebilir. Başka bir uyarıcı ve tetikleyici ise yanıp sönen ışıklardır. Uyku sırasında, belirli epilepsi türleri gibi anormal paternler daha kolay ortaya çıkarılabilir. Kayıtlar hasta uykuya daldığında, uyku sırasında ve uyanma sırasında yapılır. EEG alımı tamamlandığında, elektrotlar çıkarılır ve hasta saçları yıkayabilir. Epilepsiden şüphelenilen kişilerde, epilepsi olanların % 60-80’inde nöbetler arasında epileptiform aktivitesi olan anormal bir EEG paterni görülebilir.
EEG sonuçları ne zaman çıkar? Hangi doktor yorumlar?
EEG sonuçları işlem sonrasında hemen çıkar. Bu işlemin doğru yorumlanması uzmanlık gerektirmektedir. Bu nedenle EEG çıktılarını sonuçları Uzman Nörologlar tarafından büyük bir titizlikle yorumlanır. Bireyler genellikle beyinde yaşadığı travmaların farkında olmaz. Ani dalıp gitmeler, epilepsi nöbetleri, baş dönmeleri, sürekli endişe ve korku hali. Yalancı mutluluk olarak adlandırılan bağırsaklardan girip mideye vuran sevinç ile hüzün arası duygular yaşandığında mutlak suretle EEG çekimine ihtiyaç duyulmalıdır. EEG’yi yorumlarken, farklı beyin dalgalarına bakar ve patolojik dalga formları bulmaya çalışır. Bu dalga formlarının örnekleri, hastanın epilepsisi olasılığını artıran ani ve keskin dalgalardır. Muayeneden sonra doktor EEG aktivitesini analiz eder ve bir değerlendirme yapar. Bu değerlendirme sonucuna göre uygun tedavi süreci başlar.
EEG çekimine gelmeden önce neler yapmalıyım?
EEG çekimine gelmeden hem yetişkinlerin hem de çocukların uyması gerektiği bazı kurallar vardır. Söz konusu işlem eğer doktorunuz tarafından normal ve uyanıkken EEG çekilecekse herhangi bir ön hazırlık yapmanıza çoğu zaman gerek yoktur. Ancak uyutarak EEG işlemlerine bir takım kurallara bağlı kalmanız gerekmektedir.
- Bir yetişkin olarak muayene öncesi bütün gece uyanık olmalısınız. Aynı şekilde çocuğunuzu da gece uyutmamaya özen göstermelisiniz.
- Saçlarınızın mutlak suretle yıkanmış olması ve bol su ile durulanmış olması gerekmektedir. Saçlarınızın yeni yıkandığından ve saç köpüğü, saç jölesi veya benzeri maddeler kullanılmamasına özen gösterilmelidir.
- Özellikle çocuğun muayene sırasında yorgun olması ve gerçekten uykuya dalması önemlidir. Üç yaşına kadar küçük çocuklar, öğleden sonra uykularında muayene edilir.
- 3-13 yaşları arasındaki çocuklar, muayeneden önceki gece gece yarısı ile dördü arasında uyuyabilir.
- EEG muayenesi herhangi bir rahatsızlığa neden olmaz. Test düşünceleri veya zekayı kaydetmiyor. EEG incelemesinden önceki son 12 saat boyunca kahve, çay veya nikotin gibi uyarıcı maddelerden kaçınılmalıdır.
EEG çeken hastaneler
EEG çeken hastaneler hangileridir diye merak eden bireyler için yanıtımızı hemen verelim. EEG tüm özel ve devlet hastanelerinde çekildiği gibi aynı zamanda özellikle de büyükşehirlerde evde EEG çekme imkanı da bulunmaktadır. Türkiye’nin hangi noktasında olursanız olun tüm hastanelerde EEG çekimi yaptırabilirsiniz.
Devlet hastanesinde EEG çekiliyor mu? EEG testi yapan devlet hastaneleri
Devlet hastanelerinde EEG çekilmektedir. Uyku EEG’si çeken devlet hastanelerinde önceden randevu alınarak kolayca işlem gerçekleştirilebilir. EEG çeken devlet hastaneleri, diğer özel hastanelere ve evde EEG çekimi hizmeti sunan sağlık kurumlarına nazaran fiyat olarak daha uygundur.
EEG çekimi fiyatları ne kadar 2022?
EEG çekimi fiyatları özel hastaneler, devlet hastaneleri ve evde EEG çekimi hizmeti olarak 3 ana dalda gruplandırılabilir. Özel hastanelerde EEG çekimi, Devlet hastanelerinde EEG çekimi ve evde EEG çekim fiyatları değişiklik göstermektedir. EEG cihazı ile evde hizmet diğer hizmetlere nazaran daha pahalıdır.